Tuesday, January 11, 2011

warna boleh wat badan jadi sihat.....

Salam..

Tadi aku ada baca satu artikel kat forum NIOSH, so saje la nk share2 sket kalau yang dah tau tu boleh la sebar2 kan lah..kalau xtau lagi sudi2 la baca hee..

Sedar atau tak skang ni kite mmg terdedah dengan banyak penyakit. paling2 simple pon kena kalau sejuk sket senang kena selsema kalau x pon mesti batuk . padahal sume penyakit ni kite boleh nak elak kalau kite jaga pemakanan. dari penyakit yang simple sampai la saket yang kronik insya'ALLAH kite boleh elak kalau amalkan petua kat bawah ni.....

juz sedikit info kalau korang nak tau warna pada tumbuhan adalah terhasil daripada fotokimia. ini bermakna warna setiap makanan itu dipengaruhi oleh bahan kimia yang terkandung didalamnya ianya bukan saje membuatkan makanan tu nampak sedap tapi boleh gak bekalkan kesihatan.

So saper2 yang nak makan nati termasuk my future wife ni kena la bijak pilih buah yang berwarna terang kalau nk hidang kat family or org yang tersayang ni.. Actually diet makanan sihat macam ni mmg dah lama celeb2 kat Barat amalkan tapi celeb kat malaysia xtau la la cmane huhu.

kalau kita tengok kaler merah kat buah tomato adalah disebabkan kandungan lycopene atau karotenoid yang ad kat dalam buah 2, kandungan lycopene didapati akan bertambah masa buah 2 matang. research gak tunjuk tomato merah ad lebih banyak lycopene dari tomato kuning.
Lycopene ni kalau adik kakak nk tau bertindak sebagai ejen antioksida yang bantu badan untuk adsorb free radical dan boleh gak repair sel2 yang rosak dan menyahkan toksin yang boleh menyebabkan penghasilan sel barah..kanser kot...so kalau korg sk sgt mkn sate 2 byk2 la mkn tomato yer.....buah2 yang kaler merah ni korg boleh tgk sdiri la mcm tembikai, lada merah, lada benggala etc...

Beta karotene plak sejenis karotenoid yang boleh menyebabkan sayuran atau buah 2 kaler jingga mcm carrot. secara semulajadi badan akan tukar beta karotene kepada vitamin A klau diperlukan. at the same time boleh gak jd ejen antioksida untuk melidungi tubuh dari serangan kebanyakan jenis kanser dan penyakit jantung, memperlahankan kemaraan penyakit mata seperti katarak dari merebak... lobak, labu, mempelam dan aprikot antara contoh buah jenis jingga. buah labu pon bagus gak coz ad byk Vitamin B.

buah yang dalam kelas kuning jingga plak ad beta-crytoxanthin yang dikelaskan secara kimia sebagai xanthophylls iaitu kandungan ejen antikanser dan meningkatkn fungsi jantung.Bromelin dalam nenas dan papain dalam betik adalah enzim proteolitik yang mampu nk tingkatkan sistem penghadaman. buah pisang plak ad bayak vitamin B6 yang mampu nk kawal hormon (kalau period makan la pisang byk2 yer =p)

pengambilan buah or sayur yang kaya dengan lutien dan zeaxanthin (buah yang kaler kuning pekat or sayur yang kaler hijau tua) boleh kurangkan risiko penyakit kemerosotan maracula dalam retina mata akibat usia makin tua..

group2 yang sayur hijau plak ad sulforaphane(bersifat antikarsinogenik means atikanser la). selain kandungan lain yang boleh meransang enzim penyah toksin asli dan boleh gak elak sel2 badan dari rosak. memang sayuran hijau ni berperanan besar untuk mengelakkn kanser..

bawang putih, bawang merah dan kucai plak jenis kaler putih. boleh jadi ejen anti tumor, reduce kolestrol x baik dan tekanan dalam darah.

buah yang kaler biru ungu plak boleh cegah badan dr kerosakan osidatif yang menyebabkan penyakit jantung, penuaan dan kanser.......cth buah anggur,beri,plum,terung etc....











2 comments:

Nur Sarhanah Rosli said...

uishh...update blog versi kt permata ke ni cik peghulu? hahaha

s0dep said...

ni org lain la updatekan.. try baca btol2.hee